چگونه شهروند نمونه باشیم
وقتی بین غریبهها شهر خودمان را تحویل میگیریم، وقتی در بین مردم شهرهای دیگر دوست داریم از شهر ما به نیکی یاد شود و …، یعنی عاطفه شهروندی داریم؛ اما شهروندی بیش از یک عاطفه است. شهروندی آدابی هم دارد و اینکه چگونه شهروند نمونه باشیم را باید تمرین کنیم.
آداب شهروندی چه سودی برای ما دارد؟
شاید اینطور به نظر بیاید که رعایت آداب شهروندی کاری است که تنها جنبه اخلاقی دارد و سودی را شامل ما نخواهد کرد اما اصلاً اینطور نیست وقتی یک شهر از لحاظ فرهنگی بدرخشد، اقبال عمومی از آن شهر بیشتر خواهد شد. همین اقبال، موجب گردشگری بیشتر، رونق مشاغل و … خواهد بود. ازلحاظ روانی هم تأثیر خوبی بر شهروندان خواهد داشت. کسی که به شهر خود و اهلیت خود افتخار کند روحی سالمتر خواهد داشت تا کسی که از شرم، محل تولد و سکنای خودش را پنهان کند.
شهر مثل خانه ماست
کسی که انسان بافرهنگی است شهر را هم مثل خانه خودش میداند. در این صورت نهتنها خودش رعایت خواهد کرد بلکه از بیملاحظگی دیگران هم ناراحت خواهد شد و وقتی این حساسیت در شهری ایجاد شد آن شهر خیلی زود به محلی ایدئال برای زندگی تبدیل خواهد شد. همین تبلیغ برای هر شهری موجب رونق آن شهر خواهد شد.
شهروندی خاستگاه احساسات مشترک و رفتارها و عادات مشترکی است
شهروندی گاهی چنان افراد را به هم نزدیک میکند که میتوان ادعا کرد ازدواج افرادی که هر دو اهل یک شهر هستند بهتر است از ازدواج دو نفر از دو شهر مختلف زیرا شهروندی میتواند خاستگاه احساسات مشترک و رفتارها و عادات مشترکی شود. لذا اگر یک جامعهشناس یا یک گردشگر بتواند از طرز رانندگی، اخلاق فرد در هنگام برخورد و… بدون در نظر گرفتن لهجه، اهلیت یک نفر را تشخیص دهد، عجیب نخواهد بود.
آداب شهروندی چیست؟
بعضی از آداب شهروندی مربوط به رفتارهای ما در قبال شهروندانمان و بعضی مربوط به نگهداری از شهرمان است. برخورد ما با یک عابر غریبه در خیابان، نوع استفاده ما از وسایل عمومی، پوشش و رفتارمان در سفرهای درونشهری، چگونگی برخورد در معاملات و … همه تابلوی است که شهر ما را به دیگران معرفی میکند. از اینها سادهتر اگر میخواهید مردم شهری را بشناسید کافی است در آن شهر از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. متروی تهران شفافترین دوربین برای بازتاب خصوصیات درونیترین لایه اجتماعی مردم تهران است.
باغچهی کنار خیابان، همان گلدان داخل خانه شماست
یکی از سادهترین آداب شهروندی استفاده صحیح از وسایل عمومی است. وقتی من اجازه دهم کودکم برای بازی، باغچهی کنار خیابان را خراب کند و نسبت به آن حساسیت نداشته باشم، نباید ناراحت شوم که در جای نابسامانی که هیچ نظمی ندارد، زندگی کنم. البته این کار من یک ضرر دیگر را هم متوجه من خواهد کرد اینکه کودکم بهزودی باغچهی داخل حیاط را هم خراب خواهد کرد و فرقی بین آن دو قائل نخواهد شد.
وقتی از خیابان بدون توجه به چراغقرمز رد میشویم و همه نظم خیابان را به هم میریزیم چرا باید از بینظمی مردم شهر انتقاد کنیم و بهجای آن از مردم بلاد دیگر و نظم و قانون پذیریشان تعریف کنیم؟ این انتقادها که گوش شهر را کر کرده است خطاب به کیست؟ آیا شهر ما جز من و شما افراد دیگری هم دارد؟
هرکسی خودش بهتنهایی در مقابل شهرش مسئول است
وقتی من در تاکسی با صدای بلند با تلفن همراهم صحبت میکنم، نباید از رفتار مضحک دیگری هم منزجر شوم. هرگاه ما رعایت کنیم همه رعایت خواهند کرد. حتی اگر همهی افراد یک شهر رعایت نکنند، بازهم دلیل موجهی برای عدم رعایت این چیزها به دست نمیآید زیرا هرکسی خودش بهتنهایی در مقابل شهرش مسئول است. این مسئولیت دو طرف دارد. یکطرف آن به ادب و تربیت خود فرد اشاره میکند و یکطرفش هم به زیبایی و سلامت شهر؛ بنابراین اگر زیبایی و سلامت شهر تنها با رعایت من یک نفر درست نمیشود و تنها رعایت کردن من یکی اثر ندارد، به دلیل دوم باید رعایت کنم یعنی برای ادب و تربیت شخص خودم رعایت این چیزها را لازم بدانم. وقتی این طرز تفکر در یک شهر تبلیغ شود آن شهر نجات خواهد یافت.
یادداشت از محمدرضا عروجی دانشجوی دوره دکترای رشته برنامهریزی شهری
شهروند خوب به کسی گفته میشه که در حل مشکلات جامعه خود قدم های مثبت برداشته و سعی کند سطح کیفیت زندگی خود و هم میهنانش را بالاتر ببرد
کسانیکه تحصیلات بالایی دارند می توانند با ایجاد جایگاه شغلی مناسب ، باعث اشتغال زایی در جامعه شده و در نتیجه آن اوضاع اقتصادی جامعه را بهبود ببخشند.
سلام و درود بر شما خانم شریفی
ممنون از اظهار نظر خوب شما
پایگاه خبری سمن جوانان حامی حقوق شهروندی و مشارکت های اجتماعی است
شهروند خوب درواقع به کسی گفته می شود که حل مشکلات جامعه جز دغدغه های او بوده و همواره قدمهای مثبتی در جهت ارتقا سطح کیفیت زندگی خود و همشهریانش بر می دارد.
باید از شهروندان و ظرفیت های آنها در زمینه های مختلف شهری استفاده کرد
ایجاد نظر سنجی برای پیشرفت و بهبود خدمات شهری از خود شهروندان، کمک شایانی به مدیران برای نحوه برنامه ریزی در سطوح مختلف و مسائل شهری می کند.
درود بر شما خانم شریفی