سالانه چند تن گندم برای سبز شدن سفره هفتسین نابود میشود؟
کاشت سبزه برای سفره هفتسین یکی از آداب قدیمی نوروزبه شمار میآید که این سنت هرساله موجب از بین رفتن چندین تن گندم از چرخ طبیعت و روانه شدن آن به پارکها و جویهای آب میشود که میتوان بهجای گندم از روشهای جایگزین برای تهیه سبزه استفاده کرد. به نظر شما سالانه چند تن گندم برای سبز شدن سفره هفتسین نابود میشود ؟
این سبزه شاداب عید به ضرر گندم کشور
با نزدیک شدن به ایام نوروز خانوادهها درصدد تهیه اقلام سفره هفتسین خود از سمنو و سنجد گرفته تا ماهی قرمز و سبزه هستند؛ اما این سبزه شاداب اتفاق تلخی را برای استراتژیکیترین محصول کشاورزی رقم میزند، چراکه اگر هر یک از ۲۶ میلیون خانوار ایرانی حدود ۳۰۰ گرم گندم برای سبزه سفره هفتسین خریداری کنند، درواقع بیش از ۷۸۰۰ تن گندم به سبزه و بعد از چند روز به زباله تبدیل میشود.
سفره هفت سین ۷۸ میلیارد تومان هزینه برای بخش کشاورزی است
البته اگر بخواهیم میانگین قیمتهای داخلی، خارجی و نرخ خرید تضمینی گندم را برای ارزشیابی این میزان گندم ضایعشده در نظر بگیریم، میتوان گفت: به طور متوسط هر ۳۰۰ گرم گندم حدود ۳۰۰۰ تومان در بازار مصرف به دست مردم میرسد و اگر بر این اساس قیمت میزان گندم مصرفی سفره هفتسین ایرانیان را محاسبه کنیم درواقع ایرانیان در ایام نوروز هرسال ۷۸ میلیارد تومان هزینه روی دست بخش کشاورزی میگذارند.
برای سبزه هفت سین از گندم استفاده نکنیم
درحالیکه میتوان بهجای گندم از دیگر گیاهان برای سبزه سفره هفتسین استفاده کرد یا حتی به گفته کارشناسان میتوان بهجای دور انداختن و آلوده کردن محیطزیست آن را در فضاهای تعیینشده بکارند تا شاید فرهنگسازی برای توسعه فضای سبز باشد و یا بهعنوان علوفه دامها از آن استفاده شود.
به نظر میرسد هزینههای هنگفت اینچنینی برای زنده نگاهداشتن رسوم قدیمی کار منطقی و عاقلانهای نباشد، زیرا این میزان هزینه برای تهیه سبزه سفره هفتسین میتواند به افراد بیبضاعت با نزدیکی به شب عید اختصاص داده شود و یا این هزینه با کاشت سایر دانههای سبز، چون لیمو، نارنج، عدس و … به حداقل ممکن برسد.
فرهنگسازی برای جلوگیری از هدر رفت گندم در ایام عید
حال با این اوصاف باید فرهنگسازی لازم برای جلوگیری از هدر رفت چندین تن گندم صورت گیرد و روشهای دیگری برای سبز کردن سفره هفتسین جایگزین کرد و دراینبین حتی میتوان به کاشت نهال برای تقویت طبیعت نیز اشاره کرد.
یادداشت از امین گلی کلانپا؛ کارشناس ارشد مهندسی شیمی خاک
ثبت دیدگاه