چرا جوانان دین گریز شدند؟ عوامل دین گریزی در جوانان چیست؟
اینکه چرا جوانان دین گریز شدند و چه عواملی دارد، نیاز به بررسی دارد. دینگریزی و گرایش جوانان به فرهنگ های غیردینی و غربی، همواره دغدغههایی را برای رهبران دینی، دینداران و خانوادههای متدین به وجود آورده و تهدیدی برای نسل جوان محسوب میشود. این پدیده در سدههای اخیر، به ویژه در قرن بیستم، بخش عظیمی از جهان را فراگرفت و حتی موجب به وجود آمدن مکاتب فلسفی الحادی و ایدئولوژیهای دینستیز یا دینگریز شد.
چرا انسان به دین گریزی روی میآورد و چرا دینگریزی در نسل جوان، بیشتر است؟
کامل گلباغی دییر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کردستان در گفت و گویی در پاسخ به این سوال می گوید: در دین الهی هیچ عنصر گریزاننده وجود ندارد؛ اگر انسانها به دریافت معارف دینی و درک صحیح از دین حق نایل آیند، هرگز از دین نمیگریزند. افزون بر این، عقل و عشق ـ هر دو ـ در متن دین جای دارند. دین هم ذهن و خرد انسان را تغذیه میکند و هم به دل آدمی حیات، حرکت و نشاط میبخشد.
گلباغی افزود: بنابراین، علت دینگریزی را باید در خارج از قلمرو دین حق و آموزههای دینی جستجو کرد. بدون تردید، عوامل متعددی در بروز دینگریزی نقش دارند که در این نوشتار به بخشی از آنها اشاره میشود.
افزایش گرایش به فرهنگ های بیگانه و غربی
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کردستان عنوان کرد: در سالهای اخیر، گرایش به فرهنگ بیگانه و فرهنگ غربی بین جوانان ما رشد صعودی یافته است و گروههایی از جوانان به علل گوناگون از دین و فرهنگ حالت گریز پیدا کردهاند، به گونهای که وقتی بین برخی از آنها از دین و فرهنگ خودی سخن به میان میآید به صورت علنی بیمیلی و بیعلاقگی خود را به دین اظهار میکنند.
وی ادامه داد: البته باید اذعان کرد که این انکار و زدگی از دین به خاطر خود دین نیست، بلکه علل این مسئله بیشتر به رفتارهای دینداران و مدعیان دین برمیگردد. بخش عمده این رفتارهای انکارگونه جوانان و گرایشهای آنان به فرهنگ بیگانه به خاطر تبلیغات کاذب و دروغین درباره دین و القای شبهه بین جوانان میباشد و چون جوانان برای این سئوالات و شبهات خود پاسخ قانعکنندهای نمییابند، از دین گریزان شده به فرهنگ بیگانه و غربی گرایش پیدا میکنند.
لزوم وجود راهنما برای جوانان به منظور جلوگیری از دین گریزی
گلباغی افزود: از جمله مسائلی است که لازم است در مورد جوانان رعایت شود. به دلیل آنکه جوان خود را در این سنین غریب و تنها میبیند، اغلب سعی میکند علیه سنتها و آداب و رسوم قیام نمایند، از والدین خود و جامعه کنارهگیری کند و فقط با همسالان خود تماس بگیرد. در چنین حالتی، جوان به یک یا چند راهنما نیاز دارد تا او را درک کرده و محرم اسرار و همراز او گردند.
چرا جوانان دین گریز شدند؟ نقش پدر و مادر در تربیت دینی جوانان چیست؟
وی بیان کرد: حال اگر کسی نباشد که به درد دلهای جوان گوش فرا دهد و یا احیاناً پدر و مادر در مقابل تفکرات او واکنش شدیدی از خود نشان دهند، روشن است که جوان دیگر والدین را محرم اسرار خود نمیداند و مسائل خصوصی را با آنان در میان نمیگذارد. پس باید با جوان همراز بود و به او گفت که ما تو را درک میکنیم و میتوانی مشکلات و ناراحتیهای خود را با ما در میان بگذاری.
وقتی جوان احساس کرد که حرفهایش خریدار دارد، آنها را با پدر و مادر در میان خواهد گذاشت. در غیر این صورت، او احساس تنهایی میکند و تعادل روانی خود را از دست میدهد. حال اگر جوانی به هر دلیلی احساس کند درک نمیشود و خود را در سطح خانه یا جامعه بیگانه ببیند، علیه تفکر، مذهب و یا نحوه پوشیدن لباس بزرگ سالان طغیان میکند و این مسئله را به شکلهای گوناگون از جمله پوشیدن لباسهایی با نماد غربی بروز میدهد.
نگاه دوستانه و همدلانه به جوانان
وی افزود: نوجوان و جوانی که در یک خانواده نابسامان و محیطی آمیخته با اختلافات خانوادگی پرورش یافته، به سختی در مدرسه قابل تربیت خواهد بود. اگر والدین بیش از آنچه که به نیازهای مادی فرزندانشان اهمیت می دهند به جنبههای روحی آنان میپرداختند، مشکلات کمتری به بار میآمد و بزهکاریها کاهش مییافت. بیشتر کودکان بزهکار، از حاکمیت نداشتن عاطفه در روابط خانوادگی و کمبود محبت گلایه داشته و رنج میبرند.
گلباغی یادآور شد: شرایط حاکم بر این دوران بیانگر این است که نوجوان و جوان احتیاج به آرامش روانی بیشتر و ارتباط صمیمانه و دوستانه دارد. به عبارت دیگر، او همدم و مونسی میطلبد که وجودش را درک کند و همچون او، طعم ناخوشایند انتقاد، تهدید، تحقیر و روابط آمرانه را چشیده باشد. کسی را میخواهد که به دور از روابط آمرانه، حاکمانه و ناصحانه، با او دوستانه و صمیمانه سخن بگوید و دیگران وجودش را به گونهای که هست درک کنند./ خبرگزاری ایسنا
اخبار مرتبط:
رسالت اصلی گفتمانسازی در جامعه دینی بر عهده طلبههاست
ثبت دیدگاه