حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید :دو نعمت است که ارزش آنها را نمی دانند مگر کسی که آنها را از دست داده باشد: جوانی و تندرستی.

شنبه, ۱ مهر , ۱۴۰۲ Saturday, 23 September , 2023 ساعت تعداد کل نوشته ها : 1981 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 17 تعداد دیدگاهها : 941×
وظيفه حاکمیت برای حل آسیب‌های اجتماعی چيست؟
۰۸ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۸
شناسه : 8617
بازدید 242
3
نوید رضا پارسایی

در برخورد با آسيب هاي اجتماعي تقليد كوركورانه از بيگانگان جايز نيست به دليل اينكه آسيب هاي اجتماعي ارتباط كاملي با سنتهاي هر جامعه دارد والگو برداري از جوامع ديگر صلاح نيست

ارسال توسط : نویسنده : ادمین استان بوشهر منبع : پایگاه خبری سمن جوانان استان بوشهر
پ
پ

وظيفه حاکمیت برای حل آسیب‌های اجتماعی چيست؟

به گزارش پایگاه خبری سمن جوانان استان بوشهر نوید رضا پارسایی کارشناس مسائل اجتماعی در خصوص آسیب‌های اجتماعی و انواع آن به گفتگو پرداخت. آسیب‌های اجتماعي از چند جنبه قابل‌بررسی هستند و به راستی وظيفه حاکمیت برای حل آسیب‌های اجتماعی چيست؟

آسیب اجتماعی از زاویه انسانی

از زاویه انسان، كه هر انسان با هر دين و آئین و اعتقاد و فكر، مذهب، گرايش، مسلك و ارتباط با جناح يا حزب خاصي يا با ترحم يا با هدايت و يا با همراهي اعتقاددارند كه به گروه‌های آسیب‌پذیر ياري نمايند مثلاً هر انساني دوست دارد به ‌پیرمرد يا پيرزني كمك كند و هر انساني دوست دارد به نابينايي كمك كند و از زاويه اجتماعي اگر به اين آسیب‌های اجتماعي به‌موقع رسيدگي نشود افزايش جرم و جنايت را در پي دارد كه مخرب انضباط اجتماعي است

آسیب اجتماعی از جنبه سیاسی

از جنبه سياسي، كه اگر توجه نشود کشور را به دامن بيگانگان سوق می‌دهد و به‌جای فرهنگ خودي فرهنگ بيگانه در كشور پياده می‌شود و به اعتقادات ديني و مذهبی جامعه لطمه وارد می‌نماید، وجود آسیب‌های اجتماعي، بزرگنمايي و تبلیغات دشمنان كشور را در پي دارد ضمن آنكه وجود آسیب‌های اجتماعي در كشور اسلامي عامل تبليغ منفي بر ضد اسلام است لذا لازم است كه آسیب‌های اجتماعي ریشه‌یابی شود و از کلی‌گویی در جامعه پرهيز گردد و با ارائه راهکارهای مدرن به جزئيات آسیب‌های اجتماعي توجه شود، در برخورد با آسیب‌های اجتماعي تقليد كوركورانه از بيگانگان جايز نيست به دليل اينكه آسیب‌های اجتماعي ارتباط كاملي با سنت‌های هر جامعه دارد و الگوبرداری از جوامع ديگر صلاح نيست.

وظيفه حاکمیت برای حل آسیب‌های اجتماعی چيست؟

حكومت خوب حكومتي است كه براي حل آسیب‌های اجتماعي فرمول صحيح و منطقی همراه با نوآوری و ارائه ابتكارات و خلاقیت‌ها در جهت رسيدن به شكوفايي داشته باشد، سیاست‌های اجتماعی هر جامعه‌ای روش‌های مختلفی را در برخورد با آسیب‌های اجتماعی پیشنهاد می‌کند. شیوه‌ی برخورد با این مسائل هم چنان‌که پیش‌تر گفته شد، ارتباط مستقیمی با این سیاست‌ها دارد. این سیاست‌ها را هم‌نهادهایی که در تمامی جوامع وجود دارد تعیین می‌کند. در مورد راهکارهای اصلاح و بهبود آسیب‌های اجتماعی هم نظرگاه‌های مختلفی وجود دارد. عده‌ای روش انکار و پرده‌پوشی را تجویز می‌کنند وعده‌ای دیگر به روش‌های پلیسی و سرکوب اعتقاددارند. جوامعی هم وجود دارند که به این مسائل نگرشی علمی و منطقی دارند وسعی می‌کنند با قبول وجود این آسیب‌ها، علت آن‌ها را با استفاده از روش‌های علمی بشناسند و برای حذف یا به حداقل رساندن آن‌ها از روش‌های منطقی سود ببرند. این جوامع، آن‌هایی هستند که در آن‌ها انباشت علمی صورت گرفته و در اثر ارتباط با فرهنگ‌های مختلف به سطحی از آگاهی رسیده‌اند که به‌حق آزادی و برابری انسان‌ها و حق برخورداری تمامی انسان‌ها از حقوق مادی و معنوی اعتقاد داشته باشند.

در جوامع مدرن حل آسیب‌ها به فرهنگ‌سازی است نه سیاسی‌کاری

در جوامع مدرن امروز تمایل بر این است که این سیاست‌ها هرچه بیشتر توسط نهاد آموزش‌وپرورش و نهاد خانواده به جامعه تزریق‌شده و نهاد سیاست حداقل دخالت را در این امور دارد؛ اما در جوامعی که در آن‌ها نهاد سیاست قدرتمندتر است، این سیاست‌ها توسط این نهاد وضع و به جامعه دیکته می‌شود. تجربه نشان داده است که جوامع نوع اول در مهار بحران‌های اجتماعی موفق‌تر عمل کرده‌اند. چون مردم راهکارهای مقابله با آسیب‌های اجتماعی را وضع و از آن‌ها حمایت می‌کنند؛ اما در جوامعی که سیاست‌های اجتماعی را نهاد سیاست وضع می‌کند، لاجرم باید ضمانت‌های اجرایی آن‌ها را هم تعیین کند که در این حال استفاده از نیروهای حافظ قوانین و حامی نظام سیاسی مثل پلیس ضرورت پیدا می‌کند.

حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی

حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی نیز به سیاست‌های اجتماعی مربوط است. در این مورد نیز وقتی حمایت از آسیب دیدگان به‌طور کامل در اختیار نهاد سیاست قرار می‌گیرد، این نهاد از دیدگاه منافع خود به آن‌ها نگاه می‌کند، اما وقتی مردم یک جامعه به حمایت از این آسیب دیدگان می‌پردازند، بسیار عمیق‌تر و کامل‌تر عمل می‌کنند. چون مردم در متن این آسیب‌ها قرار دارند، آن‌ها را خوب می‌شناسند و برای حمایت از افرادی که دچار بحران هستند انگیزه‌های قدرتمندی دارند.

راهکار حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی

یکی از راهکارهای حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی، سازمان‌ها و تشکل‌های غیردولتی است. این سازمان‌ها که در تمامی جوامع ریشه‌دارند در عصر کنونی کارکردهای مختلف و مؤثری پیداکرده‌اند و نقش مهمی در حیات جوامع ایفا می‌کنند. سازمان‌های غیردولتی با تأثیرگذاری در وضع و اجرای سیاست‌های اجتماعی، در نقش‌های مختلفی مثل مشاور دولت، منتقد دولت و گاه حتی به‌عنوان بازوی اجرایی سیاست‌های اجتماعی دولت‌ها فعالیت دارند. این سازمان‌ها با ویژگی‌های منحصربه‌فردی که دارند، امروزه به نماد حکومت مردم تبدیل‌شده‌اند و به نظر می‌رسد در هر جامعه‌ای که این سازمان‌ها فعال‌تر و گسترده‌تر عمل می‌کنند، آرمان حکومت مردم بر مردم دست‌یافتنی‌تر می‌نماید.

یادداشت از نوید رضا پارسایی کارشناس مسائل اجتماعی پایگاه خبری سمن جوانان استان بوشهر

نویدرضا پارسائی

اخبار مرتبط

استفاده از جوانان در رفع چالش‌ها و مشکلات

انواع آسیب‌های اجتماعی و راه های پیشگیری از آن

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.