روانشناسی زرد چیست و ناروانشناسان زرد چه کسانی هستند
یادداشتی تخصصی با عنوان روانشناسی زرد چیست و ناروانشناسان زرد چه کسانی هستند از خانم سحر بدری بگه جان متخصص رشته روان شناسی در پایگاه خبری سمن جوانان منتشر می شود تا مردم و به ویژه جوانان در دام روانشناسان غیرعلمی و غیر رسمی نیفتند. این یادداشت یه شرح ذیل است:
روان شناسی زرد چیست؟
روانشناسی زرد اصطلاحی است که برای ۲ دسته از افراد به کار میرود:
اول: زمانی که شخصی غیرمتخصص و عادی بدون علم روانشناسی با استفاده از اسم این رشته برحسب دلایل شخصی (سود، منفعت، گمراه کردن جامعه و …) قصد دارد خود را دکتر روانشناس معرفی کند و با انتشار ویدیو، عکس، بنز، فایل صوتی، پکیجهایی با قیمت گزاف و سرسامآور و… مطالبی که جنبهی علمی و دانشگاهی ندارد و بهاصطلاح عامیانه (عمه تراپی و خاله درمانی) محسوب میشوند و جنبهی نصیحت و اشاره و تمثیل و قصه و داستان دارند را به جامعه القا میکنند.
ورود به درمان به صورت مرحله ای و تدریحی
زمانی که یک درمانگر واقعی با مراجع وارد حیطهی درمان میشود این فرایند به صورت مرحله به مرحله و تدریجی انجام میشود؛ زیرا هیچگاه نمیتوان از رنگ رخساره بهطور کامل به ضمیر درون یک انسان بهطور کامل پی برد.
روانشناس و درمانگر واقعی در زمان طولانی به بررسی می پردازد
هر شخصی در هر روز یا بهتر بگوییم ممکن است در هر ساعتی از روز احوالی داشته باشد که با لحظه یا ساعتی دیگر متفاوت باشد. یک روانشناس و درمانگر واقعی با چند دقیقه صحبت نمیتواند به لایههای عمیق ذهن فرد که از زمان قبل از انعقاد نطفه تا لحظهی اکنونکه سالها به طول انجامیده پی ببرد و یک نسخه کلی برای وی بپیچد.
فرآیند درمانی یک روانشناس
فرایندی که یک درمانگر واقعی و متخصص با مراجع خود طی میکند، بنا بر رویکردی که آن درمانگر دارد میتواند شامل مصاحبه بالینی، تستهای روانی و … و طی جلسات متمادی بنا به صلاحدید درمانگر از یک الی چند جلسه طول بکشد.
روانشناس اهل نصیحت و تنبیه نیست
آگاه باشید اگر شخصی خود را دکتر، روانشناس، درمانگر یا هر عنوان دیگری خطاب کرد چه رفتاری با شما دارد. هیچ روانشناسی از در نصیحت، تنبیه، پرخاش و تأدیب و ارائه راهکار مقطعی و قطعی با مراجعش وارد نمیشود.
روان شناس راه درست را همراه با شما پیدا میکند
روانشناسی فرایندی است که در آن درمانگر و مراجع همراه باهم به راهحل موردنظر نزدیک میشوند. هیچ روانشناس متخصصی نمیتواند به شما بگوید چهکاری انجام دهید قطعاً چه راهی درست است. او راه درست را همراه با شما پیدا میکند.
نوع دوم روانشناسی زرد
دوم: نوع دیگر روانشناسی زرد به روانشناسی اطلاق میشود که دانشگاه رفته اما الی ماشاالله تخصص دارد و چندین مورد اعم از وسواس، اضطراب، اختلالات روانشناختی، اختلالات یادگیری، خوردن و کودک و نوجوان، مشاوره ازدواج، طلاق و… را باهم درمان میکند.
مطالعات بین رشته ای
مطالعات بینرشتهای قطعاً با درمانگری تفاوت دارد. مطالعات بینرشتهای زمانی است که شما چندین حوزهی علاقهمندی دارید و در آن زمینهها به مطالعه دست میزنید و اطلاعات جمعآوری میکنید اما درمانگر شدن در یک حیطه به سالها پژوهشگری، مطالعه و زمان نیاز دارد. پس چگونه یک شخص میتواند با توجه به عمرمحدود انسان از همه علوم عالم سر دربیاورد و همه جور تخصصی داشته باشد؟!
متخصصین در یک حیطهی خاص تخصصی فعالیت کنند
در کشورهای پیشرفته متخصصین در یک حیطهی خاص تخصص خود را میگیرند و در همان یک حیطه کار خود را انجام میدهند. افراد چند تخصصی قطعاً هم برای سازمان نظام روانشناسی که وظیفه نظارت به کار روانشناسان را دارد و هم برای مردم عادی که میخواهند به این افراد مراجعه کنند و مشکلات خود و زندگیشان را حل کنند زنگ خطر محسوب میشوند.
روانشناسان زرد باعث بدبینی مردم به علم روانشناسی شده اند
کلام آخر اینکه این دو دسته افراد که زرد محسوب میشوند باعث بدبینی مردم به علم روانشناسی و گریز آنها از علم به این مهمی که با اصل زندگی و روانشان در ارتباط است میشوند. وظیفهی بقیهی روانشناسان علمی و باوجدان آگاه کردن جامعه است تا این افراد خودبهخود از جامعه روانشناسی حذف شوند یا کار خود را درست انجام دهند.
یادداشت از سحر بدری بگه جان متخصص روانشناسی تربیتی
ثبت دیدگاه