حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید :دو نعمت است که ارزش آنها را نمی دانند مگر کسی که آنها را از دست داده باشد: جوانی و تندرستی.

یکشنبه, ۱۳ آبان , ۱۴۰۳ Sunday, 3 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2390 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 18 تعداد دیدگاهها : 948×
جلوگیری از سونامی طلاق با تاکید بر آموزه های دینی
۰۵ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۱۶
شناسه : 5704
بازدید 559
9
زینب معدنپور

چطور جلوی سونامی طلاق را بگیریم و زندگی خود را نجات دهیم؟ برای رسیدن به این هدف باید فعالیت های فرهنگی و مذهبی بیشتر شده و آموزه های دینی و روش های علمی به کار گرفته شود.

ارسال توسط : منبع : پایگاه خبری سمن جوانان
پ
پ

جلوگیری از سونامی طلاق با تاکید بر آموزه های دینی

امروزه طلاق به ویژه در زوجین جوان تبدیل به بحران شده است. جلوگیری از سونامی طلاق با تاکید بر آموزه های دینی و استفاده از روش های علمی جلوگیری یک راه کار اساسی در این حوزه است.

چطور جلوی سونامی طلاق را بگیریم و زندگی خود را نجات دهیم؟

دین اسلام در هیچ جایی بن‌بست ندارد و آنچه موضوع طلاق را تسهیل و قابل‌هضم‌تر می‌کند، اذن الهی برای برون‌رفت از ناهنجاری‌های زندگی مشترک است. اسلام همیشه و در تمام امور راه‌حلی ارائه نموده است و اگر در حوامع مختلف به دین پایبند می بودند، امروزه بسیاری از گرفتاری‌ها و مشکلات، کیان خانواده و اجتماع را هدف قرار نمی‌داد.

در این مجال می خواهیم به بررسی دلایلی که منجر به انفصال زوجیت و طلاق می گردند، بپردازیم تا از این طریق به راهکارهای پیشگیری از طلاق دست‌یابیم.

مهم‌ترین دلایل طلاق

طی پژوهش‌هایی که درباره‌ی عوامل مؤثر در طلاق انجام شد، چهار عامل اساسی و کلی است که موجب بروز جدایی بین زوجین می گردد.

  1. همسرگزینی نادرست
  2. نقص دانش و مهارت همسران
  3. عملکرد نامطلوب همسران
  4. شرایط نامطلوب اقتصاد

آسیب‌های ناشی از طلاق در خانواده و اجتماع

زمانی که زن و شوهر در معرض مشکلات و اختلافات جدی قرار می‌گیرند برای رها شدن از برزخ مشکلات اقدام به طلاق می‌کنند؛ اما طلاق آخرین خانه است و نباید سریعاً به آن پناه برد. زمانی که بنیان یک خانواده متلاشی می‌شود، اثرات مخربی بر روی زن و مرد، فرزندانشان، خانواده‌های طرفین و اجتماع می‌گذارد. پس زمانی که تصمیم به طلاق می‌گیرید، خیلی واقع‌بینانه و با تأمل تمام جوانب امر را بسنجید و به خود و همسرتان فرصت دوباره بدهید تا با دید درست‌تری مشکلات را حل کنید.

راه‌های پیشگیری از طلاق

۱-کفویت بین زوجین

از شرایط مهم ازدواج، همسان بودن است. زن و مردى مى‏توانند در کنار همدیگر زندگى سعادتمندى را آغاز کنند که از نظر ظاهر و باطن به هم شباهت داشته باشند. قرآن در این زمینه مى‏فرماید: (و الطیبات للطّیبین و الطیّبون للطیّبات) زنان پاک، از آنِ مردان پاک‌اند و مردان پاک از آن زنان پاک.

رسول گرامى اسلام صلی‌الله در این زمینه مى‏فرماید: (انکحوا الاکفاء و انکحوا منهم و اختاروا لنُطِقکُم): زمینه ازدواج هم‏کفوها را فراهم کنید و با همسان خود ازدواج کنید؛ و آنان را براى به وجود آمدن فرزندان شایسته به عقد خود درآورید. اولین مسئله در همسان بودن، ایمان و دیانت است. چه‌بسا زن و مردى که هر دو مسلمان‌اند، ولى یکى مؤمن و دیگرى بى‏ایمان است.

۲-رعایت تقوا

داشتن تقوا در جنبه‏هاى رفتارى، رعایت حقوق متقابل، در برخورد با همسر و سایر افراد خانواده و نحوه اداره و تدبیر زندگى نمود مى‏یابد.

۳-عقل و هوش و درایت

مسئله، داشتن عقل و هوش است و در اسلام در مورد سطح هوشى توصیه‌شده است که همسرى انتخاب کنید که توان عقلانى و شناخت زیادى داشته باشد.

در روایات است که براى پسرانتان از احمق‌ها که بهره هوشى کمى دارند، انتخاب نکنید. البته احمق‌ها چندگونه‌اند: اول کسانى که بهره هوشى کمى دارند. گاه ممکن است کسى هوش معمولى داشته باشد، ولى قدرت تجزیه‌وتحلیل و قدرت حل مشکل و تفکر نداشته باشد؛ دوم کسانى که قدرت بحران‏شکنى ندارند و بعد عاطفى آنان معمولاً به توان‌های شناختى آن‌ها غلبه دارد و تصمیمات شتاب‌زده و اضطراب‏انگیز مى‏گیرند؛ بنابراین شایسته انتخاب نیستند.

جلوگیرى از ازدواج در سنین پایین که منجر به آسیب‌های جسمی و روحی و روانی در دختران می‌شود.

شناخت متقابل و رسیدن به دیدگاه‌های مشترک، سلیقه‏هاى متناسب با هم و افکار و اخلاق و روحیات نزدیک به هم و نیز حساسیت‌های خانوادگى هر دو طرف باید موردتوجه باشد؛ زیرا ناسازگاری‌های اخلاقى، اغلب پس از ازدواج و برآورده نشدن برخى توقعات متقابل یا ناهنجاری‌های رفتارى زوجین یا فامیل‌های آنان بروز مى‏کند؛ بنابراین شناخت قبلى و پرس‌وجوهای پیش از عقد و کسب آگاهى از ویژگی‌ها و مشاوره با دیگران، راهى براى پیشگیرى از بروز اختلافات است.

 ۴-رفع اختلافات از طریق بزرگان فامیل

در قرآن کریم در سوره نساء آیه ۳۱ خداوند دستور به حل اختلاف زن و شوهر از طریق حکمیت می‌دهد و می‌فرماید: (وَ إِنْ خِفْتُمْ شِقاقَ بَیْنِهِما فَابْعَثُوا حَکَماً مِنْ أَهْلِهِ وَ حَکَماً مِنْ أَهْلِها إِنْ یُرِیدا إِصْلاحاً یُوَفِّقِ اللّهُ بَیْنَهُما)

و اگر از جدایی آن دو بیم دارید، پس بر شماست که حکم‌هایی از دو طرف انتخاب کنید و اگر نیت حکم‌ها اصلاح بین آن‌ها باشد خداوند بین آن دو اصلاح و موافقت ایجاد می‌کند. نکته‌ای که در این آیه خودنمایی می‌کند کلمه ” ان خفتم ” است. اگر ترسیدید از طلاق و جدایی آن زوجین؛ یعنی هم‌خانواده‌ها هم جامعه و هم حکومت باید در جهت اصلاح روابط زن و شوهر قدم بردارند و البته این به معنای دخالت آن‌ها در زندگی زن و مرد نیست بلکه به معنای مراقبت و داشتن ارتباط مؤثر است.

۵-دوره‌های آموزشی برای زوجین

برگزارى دوره‏هاى مناسب آموزش قبل از ازدواج، آموزش حقوق زوجین و مشاوره رایگان در زمینه داشتن زندگی بهتر و نحوه همسرداری از مهم‌ترین مهارت‌های زندگی است که توسط دستگاه‌های مختلف آموزش داده می‌شود و تأثیر زیادی در کاهش طلاق و پیوند عمیق زوجین می‌شود.

 راهکار قرآن برای جلوگیری از طلاق:

قرآن کریم پیش از طلاق و برای بازگشت زوجین راهکارهایی را ارائه نموده که بخشی از آن‌ها بیان شد مانند معاشرت به نیکی با زنان، تعیین حکمیت، دستور به مرد که یا زن را به‌خوبی نگه دارد امساک به معروف و یا با نیکی طلاق دهد تسریح باحسان. دادن دو دوره انتظار سه‌ماهه قبل از نهایی شدن طلاق که آن با جدایی جسمی زن و مرد از یکدیگر همراه است تا مرد فرصت بازنگری و تصمیم مجدد برای طلاق را پیدا کند. نکته قابل‌توجه اینکه قرآن مدام بر اخلاق‌مداری و رعایت حقوق در امر طلاق تأکید دارد تا به این وسیله با انعطاف و مواسات بین آن دو احتمال طلاق را کاهش داده و یا راه بازگشت مجدد را برای آن دو فراهم سازد

تلاش برای تحکیم و پایداری ازدواج

اهداف خانواده، ایجاب می‌کند که زن و شوهر، در تحکیم و پایداری این بنا نهایت سعی خود را به کار برند و بر دوامش نیز اصرار نمایند؛ بنابراین اگر زن و مردی پس از پیوند ازدواج، به عللی زوج خویش را مطابق با معیارهای خویش نیافتند و به خاطر مصالح خانواده و ارزش‏گذاری به اصول این پیوند، باوجود میل باطنی خویش، کراهت و بی‏میلی به زوج خود، نشان ندادند و در حفظ این بنا و مصالح آن کوشیدند، خداوند کریم دریچه‏ای از خیرات و برکات را به‌سوی آنان می‏گشاید؛

خوش‌رفتاری با همسر

چنانچه در سورۀ نساء، بعد از تأکید بر خوش‌رفتاری با همسران و امر به «عاشِرُوهُن بِالمِعْرُوف) می‏فرماید: (فَإنْ کَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسي‏ أنْ تَکْرَهُوا شَيْئاً وَ يَجْعَلَ اللهُ فيهِ خَيْراً کَثيراً): پس اگر از آنان خوشتان نیامد، چه‌بسا چیزی را خوش نمی‏دارید و خدا در آن، مصلحت فراوان قرار می‏دهد.

حاکمیت این فرهنگ قرآنی در ایجاد همراهی و هم‏دلی زوجین و هموار ساختن مسیر زندگی، اثر مستقیم دارد و آنان را یاری می‌کند تا در بروز اختلافات و رخدادها عجولانه، تصمیم نگیرند؛ بلکه ازآن‌جهت که رضایت حق را در استمرار و استحکام این پیوند می‏بینند، در برقراری صلح و آشتی تلاش نموده، مقاوم و استوار مشکلات را از پیش روی برمی‌دارند و به ایجاد تفاهم، اتحاد، هم‏دلی و یک‏سویی فکر می‏کنند.

یادداشت از زینب معدنپور فعال فرهنگی و کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث

زینب معدنپور کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث

اخبار مرتبط

بحران طلاق در بین زوجین جوان

مستند طلاق، آسیب‌ها و راهکارها

البرز دارای رتبه دوم طلاق در کشور

ثبت دیدگاه

4 دیدگاه برای “جلوگیری از سونامی طلاق با تاکید بر آموزه های دینی”
  1. متن روان و خواندنی با اطلاع از علوم قرآنی و روز روان شناختی …
    لذت بردم

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما
      ممنون از اظهار نظر شما آقای معدن پور
      پایگاه خبری سمن جوانان حامی جوانان و سمن های کشور

      پاسخ
  2. سلام و درود بر شما
    ممنون از محتوای خوب شما
    پیشگیری از طلاق امر مهم ی است که باید برای آن فکری اساسی کرد

    پاسخ
    • ممنون از ظر شما خانم حسینی
      سمن جوانان حامی جوانان و سازمان های مردم نهاد کشور

      پاسخ
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.