تصویب عجولانه طرح صیانت از فضای مجازی، برجامی دیگر نشود
داود اسدی روزنامهنگار و کارشناس ارشد مدیریت اطلاعات در یادداشتی با عنوان تصویب عجولانه طرح صیانت از فضای مجازی، برجامی دیگر نشود، تأکید کرد که مجلس نشینان توجه جدی به موضوع طرح صیانت از فضای مجازی داشته باشند و آن را بهصورت تخصصی و کارشناسی بررسی کنند.
طرح صیانت از فضای مجازی
روز گذشته کلیات «طرح صیانت از فضای مجازی» توسط اعضای کمیسیون طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی با ۱۸ رأی موافق به تصویب رسید، طرحی که گفته میشود که باعث محدودیت در کسبوکار در فضای مجازی و نقض حقوق شهروندی و حریم خصوصی میشود و مرکز پژوهشهای مجلس هم انتقادات اساسی درباره این طرح وارد کرده است و بسیاری نیز از انتقادات فراوانی را در بستر همین فضای مجازی به این طرح داشتند که با بررسی اجمالی طرح ۲۲ مادهای جدید صیانت به بخشی از جزئیات عجیبوغریب این طرح اشاره میکنم.
تأکید بر تقویت شبکه ملی اطلاعات
باوجود تأکید بر تقویت شبکه ملی اطلاعات و مجموعه خدماتی که میتوان از طریق زیرساختهای ارتباطی و اطلاعاتی ازجمله تبادل محتوای الکترونیکی داده یا اطلاعات یا انجام تراکنشهای الکترونیکی و همچنین ضابطهمند کردن مدیریت ترافیک داخلی و خارجی فضای مجازی و تشویق تولیدکنندگان داخلی و خارجی تجهیزات الکترونیکی هوشمند در حمایت از خدمات فضای مجازی اشاره دارد.
کاهش محدودیت ترافیکی زیر این طرح
محور این طرح در حفاظت از حریم خصوصی کاربران و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به دادههای آنها و همچنین صیانت از عدم انتقال دادههای مرتبط با هویت کاربران ایرانی به خارج از کشور است و برابر با این طرز ذخیرهسازی و پردازش دادههای کاربران ایرانی مطابق مصوبات شورا و ضوابط و مقررات مربوطه در داخل صورت میپذیرد و کودکان و نوجوانان و توان بابان بر اساس سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی نسبت به ارائه خدمات به آنها صورت میپذیرد، اما از سویی خیلی کارشناسان معتقدند که در این طرح هرچند خبری از مسدودسازی پلتفرم یا پنل های پیامرسانی و فیلترینگ خبری نیست اما کاهش محدودیت ترافیکی زیر این طرح وجود خواهد داشت.
آیا شبکههای اجتماعی قوانین داخل ایران را قبول میکنند؟
اینستاگرام یکی از شبکههای فعال اجتماعی که کاربران زیادی را در کشور عضویت خود دارد چنانچه قوانین مربوط به این طرح را رعایت نکند دستخوش محدودیتهای خواهد شد و به عبارتی هرکدام از پیامرسانها و پلتفرمها داخلی و خارجی هم از قوانین و مقررات خاصی تبعیت خواهند کرد و در صورت استنکاف آنها از رعایت قوانین با محدودیتهایی مواجه خواهند شد که کاهش ترافیک و پهنای باند میتواند بخشی از آن محدودیتها باشد.
مسدودسازی فیلترشکنها
یکی از نکات قابلتأمل در طرح صیانت از فضای مجازی مسدودسازی فیلترشکنهاست که وزارت ارتباطات را مسئول مسدودسازی فیلترشکنها تعیین و وفق ماده ۱۹ این طرح هرگونه فعالیت تجاری در زمینه تولید توزیع تکثیر و عرضه غیرمجاز نرمافزارها و ابزارهای دسترسی بدون پالایش وی پی ان ها و فیلترشکنها ممنوع و مراتب به حبس و جزای نقدی درجه ۶ محکوم خواهند شد و البته استفاده از فیلترشکنها برای کاربران بهعنوان جرم مشخص نشده است.
گذرگاههای ایمن مرزی
یکی از نگرانیهای فعالان بخش خصوصی در موضوع فعالیت اینترنت هم در این طرح این است که بخش خصوصی و غیردولتی امکان ایجاد نگهداری بهرهبرداری از گذرگاههای ایمن مرزی یا همان ترافیک و سرعت اینترنت را نداشته و مسئولیت آن در تعهد دولت است. باوجوداینکه در این سالها بخش خصوصی شاید باکیفیت بهتر و قیمت پایینتر در حوزه ارائه خدمات اینترنتی در مقایسه با دولت فعال بوده است.
تصویب عجولانه نشود
نکته قابلتأمل این است که نباید تصویب عجولانه این طرح که میتواند به تقویت شبکه ملی اطلاعات و حفظ حریم خصوصی و دیگر فرصتهای ارزشمندی که میتواند برای کاربران فضای مجازی داشته باشد با تعجیل و بدون در نظر گرفتن نظرات منتقدان و دلسوزان میتواند بهمانند تصویب عجولانه ۲۰ دقیقهای برجام در مجلس قبل خساراتی را در پی داشته باشد.
داود اسدی روزنامهنگار و کارشناس ارشد مدیریت اطلاعات
ثبت دیدگاه