برخی از معلولان سوءتغذیه دارند
با این تورم، خانوارهای معلولان قدرت تأمین مواد غذایی اساسی خود را هم ندارند. گوشت قرمز و ماهی که بماند، میوه و سبزی جات هم از سبد غذایی خانوارهای معلولان حذفشده است و این در شرایطی است که برخی از معلولان سوءتغذیه دارند.
قانون حمایت از حقوق معلولان اجرا نمیشود
بر اساس قانون حمایت از حقوق معلولان باید حداقل دستمزد سالانه که وزارت کار تعیین میکند به معلولان شدید و واجد شرایط پرداخت شود؛ اما نه دولت پیگیری میکند نه مجلس درحالیکه هفت میلیون نفر تحت پوشش بهزیستی هستند. حدود ۸۵۰ هزار نفر از مستمریبگیران بهزیستی دارای معلولیت هستند؛ اما مستمری سازمان بهزیستی هم کفاف مخارجشان را نمیدهد.
مستمری معلولان چقدر است؟
در حال حاضر مستمری مددجویان برای خانوارهای یکنفره، دونفره و سهنفره به ترتیب ۴۲۰، ۶۰۰، ۸۴۰ هزار تومان است. همچنین برای خانوارهای چهارنفره و پنجنفره به بالا به ترتیب یکمیلیون و ۸۰ هزار تومان و یکمیلیون و ۳۲۰ هزار تومان پرداخت میشود.
افزایش زباله گردی معلولان در کشور
هر چه بگویم بیانگر عمق فاجعه وضعیت معلولان نیست. ما حتی نمیتوانیم با حملونقل عمومی تردد کنیم. با یک تردد برای درمان و توانبخشی و رفت آمد با تاکسی اینترنتی نصف مستمری ماهانه خرج میشود. اگر کمک خانوادهها نباشد با این میزان مستمری نمیتوان زندگی کرد. طی یک سال گذشته پدیده زباله گردی معلولان در شهرهای مختلف کشور زیاد شده است.
بیکاری معلولان
آمار دقیقی از بیکاری معلولان در دست نیست. قرار بود سامانه جامعی برای اطلاعات آنها راهاندازی شود اما اینطور نشد؛ اما حدودی میتوان گفت که بیش از یکمیلیون نفر معلول بیکار داریم. از سوی دیگر حداقل حمایت از نظر معیشت صورت میگیرد. چنین شرایطی باعث میشود که برخی ویلچر برقی خود را بفروشند.
۸ سال انتظار برای خرید ویلچر
ترکش گرانیها به تجهیزاتی که معلولان استفاده میکنند هم خورده است. حالا یک ویلچر برقی ۴۰ میلیون تومان خریدوفروش میشود. قیمتی که شاید بتواند کمکحال آنهایی باشد که قید وسیله ضروری زندگیشان را زدند.
اما روی دیگر این گرانیها معلولانی هستند که باید این تجهیزات را بخرند. قیمت سمعک معمولی و ارزان تا سال گذشته حدود دو میلیون تومان بود. حالا کمتر از پنج میلیون تومان نمیتوان خرید. ویلچر معمولی استاندارد کمتر از چهار میلیون تومان نداریم درحالیکه سال گذشته همین ویلچر یکمیلیون تومان قیمت داشت.
در این میان اما قیمت ویلچر برقی ۹۵ برابر مستمری ماهانه خانوارهای یکنفره تحت پوشش بهزیستی است. «ویلچر برقی که سال گذشته ۲۰ میلیون تومان قیمت داشت حالا ۴۰ میلیون تومان است. قیمت آن دو برابر شد.» به عبارتی برای خرید یک ویلچر برقی باید هشت سال مستمری ۴۲۰ هزارتومانی را ذخیره کنند. البته با فرض ثابت بودن قیمتها! این مستمری هزینه دو هفته پوشینه برای معلولان شدید و خیلی شدید است که از پوشینه استفاده میکنند.
ماهها انتظار برای کمکهزینه بهزیستی
علاوه برگرانی تجهیزات، حمایت سازمان بهزیستی نیز مطرح است. «بهزیستی برای ویلچر معمولی حدود ۸۰۰ هزار تومان، ویلچر برقی حدود سه میلیون تومان و سمعک حدود چهار میلیون تومان کمکهزینه میدهد.»
باید ابتدا تجهیزات موردنظر را بخریم و فاکتور آن به بهزیستی ببریم. آن را در لیست میگذارند و در صف میماند. برخی از این فاکتورها تا چندین ماه و شاید یک سال در صف میماند. اگر سال تمام شود و نوبت فاکتور نشود دیگر مشمول کمکهزینه نمیشود. درحالیکه نوبت برخی از افراد در صف به سال بعد میکشد.
یادداشت از بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان
ثبت دیدگاه